ŠETNJA ULICAMA GRADECA, ZAGREB

Klajo

Prolaskom gornjogradskim ulicama zgrade nam pričaju o vladarima i vremenima koje pamte. Pročelja zgrada odaju bogatstvo stilova gradnje kroz povijest,mada su neke fasade osjetile dobrano zub vremena i vapiju za restauratorskim zahvatima. Mir koji narušavaju malobrojni automobili ipak ne mogu toliko zasmetati da bi se uživjeli, u mašti vratili u prošlost,vidjeli kočije i čuti konjski kas.

Svaki posjetilac Zagreba se informira i pogleda zanimljivosti koje grad ima i nudi za razgledanje.  Dolaskom na trg bana Josipa Jelačića dobiva se dojam gradske vreve i žurbe ka i na svakom trgu u svijetu, gdje ljudi dolaze i prolaze. Razgledavaju, posjećuju  barove i terase za  osvježavanje i odmor. Kada krenu preko Kaptola ili Radićevom ulicom vrlo brzo se izgube u “antikvarijatu povijesti”. Stare zgrade, kuće, ulice i trgovi Gornjeg grada povijest nam nude na svakom koraku, dobija se dojam da je vrijeme stalo.

 

 

Prolaskom gornjogradskim ulicama zgrade nam pričaju o vladarima i vremenima koje pamte. Pročelja zgrada odaju bogatstvo stilova gradnje kroz povijest,mada su neke fasade osjetile dobrano zub vremena i vapiju za restauratorskim zahvatima. Mir koji narušavaju malobrojni automobili ipak ne mogu toliko zasmetati da bi se uživjeli, u mašti vratili u prošlost,vidjeli kočije i čuti konjski kas. Tu na Gornjem gradu ili Gradecu kako se prije zvao, susreću se i zajedno žive gotika, barok i romanika. Nakon izlaska iz grada i gužve ulazimo u povijest, ulazimo u mir i prostor gdje ne postoji kalendar. Mir kojeg nude ulice Gradeca je pravo bogatstvo, na samo nekoliko koraka od žive gradske vreve.
Gornji grad u svojoj bogatoj ponudi ima prekrasni vidikovac s kule Lotrščak odakle puca pogled na cijeli grad.  

Gornji grad – Gradec

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

CETINA KAD ZAPIVA

Bolje da nestane selo nego običaji, izreka je to odavnina. Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja vrijedno radi na prikupljanju i očuvanju kulturnog bogatstva kao […]

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: