RAME UZ RAME GARDIJSKIH BRIGADA

OPERACIJA VAGANJ 95

General Ademi: Spriječili smo srpsku protuofenzivu, a o tome se u javnosti slabo govori

 

 

18.11.2013., Skabrnja – Kolonom sjecanja i polaganjem vijenaca na spomen obiljezju masovne grobnice zapocelo je obiljezavanje 22. obljetnice stradanja civila i branitelja u Skabrnji. General Rahim Ademi.
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

 

U noći s 12. na 13. kolovoza 1995. snage Vojske Republike Srpske potpomognute dobrovoljačkim snagama koje su im došle u pomoć, Drugom drinskom lakom pješačkom brigadom, 65. zaštitnim pukom i 10. diverzantskim odredom, predvođene osuđenim ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem, pokušale su izvršiti kontraudar, zauzeti strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova, presjeći komunikaciju Grahovo-Knin i tako otvoriti put srpskim snagama prema Livnu i Kninu te dovesti u pitanje uspjeh VRO “Oluje”.


I dok su hrvatske snage, a pogotovo prekaljeni borci iz 4. i 7. gardijske brigade te 126. brigade koji su podnijeli najveći teret u operacijama Ljeto ’95 i Oluja, odmarali na zasluženom odmoru, hrvatske položaje čuvao je zamjenik generala Ante Gotovine u zapovjedništvu Zbornog područja Split u Kninu, general Rahim Ademi.

Operacija Vojske Republike Srpske nazvana Vaganj 95, bila je napadna operacija srpskih snaga na Republiku Hrvatsku i oslobođene dijelove BiH iz ljeta 1995. godine. Ta protunapadna operacija trebala je uključiti oko 80.000 vojnika Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, a cilj joj je bio zauzeti prostor koji će osigurati vojnu održivost tzv. Republike Srpske i tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija srpskih snaga propala je u samom početku i bila je jedini protuudar srpskih snaga pokrenut nakon VRO “Oluje”.

 

 

PREUZETO SA:   

https://direktno.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: