DANI SVETOG MIHOVILA – 2018

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA

 

Iza nas su dani svetog Mihovila. Bilo je organizirano mnoštvo raznih kulturnih i sportskih događanja. Moglo bi se kazati da je grad Trilj 15 – tak dana disao punim plućima.
Bilo je tu raznih događanja od sportskih sadržaja, planinarenja koje je imalo svojih “pet” minuta,pa do kulturnih kojih je bilo ponajviše. Bilo je poznatih i priznatih imena iz kulturnog života koji su svojim umjetničkim opusom obogatili triljsku svakodnevicu i svetkovinu. Mnogi su pomalo još uvijek samozatajni ali rade svoj posao na kulturnom obogaćivanju triljskog kraja. Posjećenost tih događanja nije u potpunosti s renomeom imena i umjetničkog opusa umjetnika no to je jedna činjenica koja je bolna i bode u oči. Kada sve ukupno pogledamo unatrag 10-tak godina ipak možemo poviknuti:
“Ipak se okreće!”

 


Tu dolazimo do činjenice da je triljski kraj dugo godina bio polu mrtav, živio je na aparatima. Zbog tog umiranja kulture i marginaliziranja mnoge generacije su bile zakinute za taj dio odrastanja pa samim time, ni krive ni dužne, nisu vruće za ponovno rađanje kulture. No to nije prepreka mnogobrojnim zanesenjacima, vizionarima i ljudima koji u tom polju itekako imaju što reći, da nastave i dalje još većim radom. Trilj kao sredina izrasta i poprima konture gradske sredine u svim segmentima. Tu imaju veliku ulogu kulturnjaci koji se nesebično troše i daruju sebe svom Trilju i cetinskom kraju. To je jedna mala grupa koja svakim danom svoje obiteljsko stablo sve više širi.

 

Čast mi je da sam učlanjen u tu obitelj i da sam svojom knjigom “Bitka za život” pripomogao tom krugu ljudi, davši im ruke, dodatno obogativši kulturnu lepezu Mihovilskih dana. Jutarnja budnica triljskih mažoretkinja i glazbara je prošla kroz gradske ulice takorekuć bez pogleda i pljeska.

 

Dan poslije u organizaciji TZ Trilj točno u 12 sati potekla je rijeka biciklista, 5. Triljska biciklijada, ulicama grada bez prisustva građana samo vrijedna ekipa na čelu sa šeficom turističke zajednice i ekipa iza objektiva koja marketinški odrađuje i promovira naše prirodne ljepote i krašku ljepoticu Cetinu koja se ulaskom u plodnu ravnicu polja pretvara u prelijepu zavodnicu koja nudi i pokazuje svoje drži.

 

Ne mogu a ne izraziti tihi protest što sami ne poštujemo i pored zdravih očiju ne vidimo ta događanja, doslovno ih ignoriramo. To je posebno vidljivo bilo na ulici za vrijeme budnice glazbara i mažoretkinja.
Danas kada imamo cestovnu povezanost i triljsku zaobilaznicu moralo bi se pronaći model i dogovor da se taj dan promet preusmjeri i da Trilj postane jedna velika šetnica. Vjerojatno bi tada i budnica bolje upala u oko, a triljske ulice bi postale njihova pozornica