93 – GODIŠNJAKINJA IZ ČAPORICA

Klajo

 

Bili smo u posjeti devedesetrogodišnjoj starici Ani Klarić, jednoj od najstariiji stanovnica u selu Čaporice kod Trilja. Pogled na tjelo žene odaje svu surovost života kojeg je proživjela. Iako pri kraju svog  puta još uvijek pokazuje snagu kojom je kročila kroz kamenjar i draču Dalmatinske zagore. Bistrina pogleda i želja za razgovorom, za djeljenjem svog životnog puta s nama očarava. Sjećanja koja naviru i koja nam prenosi s velikim žarom odaju nam energiju koja ju je vodila kroz život. Svaka njena bora ima svoju priču o teškom životu. Njene ruke, iako zgrčene od bolesti još uvjek nude ljubav i toplinu.

Iako slabije čuje pa sam razgovor teče nepovezano, ipak je to jedan kratki pogled i prolazak kroz vrijeme, kroz povijest koja na prostorima Dalmatinske zagore nije nosila nikakvo dobro. Bila je to teška borba s prirodom, škrtom zemjom na kojoj je bilo umijeće opstati i živjeti. Bila je to borba za kapljicu vode koja je značila život u ljetnim danima. Borba i prolazak kroz povijesna previranja na ovim prostorima je bila surova.

Sve te borbe su uklesane u licu starice koja ipak još uvijek živi život s velikom radošću  i veseli se svakom novom danu.

 

Next Post

RAB

     

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: