Alan Veliki – škverska grdosija

RAZNORad na škverskim navozima je izuzetno iskustvo koje je ujedno i težak fizički rad, u nekim trenutcima i po život opasan. Opasnost se doslovno krije na svakom koraku. Radeći na navozu, na izgradnji trupa broda i završnim radovima na opremnoj obali u trajanju od devet godina dogodile su se bezbrojne nezgode. Nažalost neke su završile tragično pogibijama radnika. Prilikom  porinuća vrata škvera su otvorena za građane koji pohrle da bi uživo sudjelovali u svečanosti rođendanskog slavlja broda. Ujedno to je i jedan od najkritičnijih trenutaka u životu broda. Prije porinuća pripremaju se staze na koje se nanosi sloj loja i masti, na koje se zatim postavljaju saonice. Između saonica i samog broda se još nabijaju drveni klinovi i sve skupa se fiksira i učvrsti da bi sve skupa  bilo kompaktno i čvrsto.

Manje više građani vide samo porinuće, jer se sve to odvija prije i sve je spremno kada kum broda presijeca vrpcu i šampanjac “poljubi” brod. Prilikom  porinuća suezmaxa za prijevoz sirove nafte „Alan Veliki“  u ljeto 2004 u splitskom škveru fotografijom sam popratio porinuće jednog od najvećih tankera na svijetu. Ujedno sam sudjelovao u samoj izgradnji na navozu.

Tanker dug 281,2 metra i širok 48,2 metra. Nosivost broda koja je 166.739 tona. Predan je Tankerskoj plovidbi 15. siječnja 2005. godine.

 

 

Pogled na trup broda u izgradnji na navozu

 

 

 

Sidra koja su potrebna za zaustavljanje broda su spremna.
 

 

 

Ulazak u more i prvi “zaveslaji”

Pogled na provu, pramčani pik koji je posebna priča. Limovi su 40 do 50 milimetara debljine i prilikom same montaže sekcijskih djelova pika nastaje praktički borba čovjeka sa metalom da to sve skupa na kraju izgleda malo remek djelo.

 

 


 Porinuće je uspješno  obavljeno i sidra su bačena da bi zaustavili željeznu grdosiju.
I nakraju priče pogled na navoz poslije porinuća.