BAJKA BEZ SRETNOG ZAVRŠETKA

 

Tko su to branitelji, gdje su i kako žive?

Bilo bi zanimljivo kada bi netko neovisan proveo anketu na prostoru Hrvatske o tom kako stanovništvo vidi hrvatske branitelje. Koliko raspolažu s stvarnim brojkama i činjenicama. Koliko njihova prava doživljavaju kao povlastice i povlaštene?

Danas kada živimo u svijetu medija možemo se prisjetiti početka rata gdje su se važne bitke vodile oko medijskog prostora. Bilo bi zanimljivo također da se i tada provela anketa po istim pitanjima.

Današnjica je itekako obojena pa tako imamo čitavi spektar duginih boja u medijskom prostoru. Samo kada su branitelji u pitanju, još uvijek imamo crno bijelu kombinaciju, što kažu ili jesi ili nisi crn.

Pored tolikih dubioza i problema u cijelom društvu samo i uvijek su branitelji ti koji kvare prekrasni kolor. Nekima je glavni zadatak prikazivanje onog i onakvog branitelja kakav je politici potreban, u zavisnosti od vremena u kojem se branitelj prikazuje. Jeli to  slučajnost ili se događa od slučaja do slučaja.

Branitelj, samom riječju priča jednu priču i poruku o osobi koja je spremna stati u obranu slabijih. Uzvišena poruka kojom društvu daje do znanja da je spreman i svoj život staviti na raspolaganje ukoliko bude potrebno.

Točno tako je bilo i ratne 1991. godini kada je Hrvatska gorila u plamenu, kada su krvave rijeke tekle, film strave i užasa koji se odvijao tu pored nas. U toj krvavoj priči situaciju su držali pod kontrolom ljudi kojima se narod divio , zbog kojih je sve strahote i razaranja preživio. Bili su to mladići i djevojke koji su spremno stali u obranu svog doma, bila je to Garda Hrvatska.

To je vrijeme kada se nije pitalo koliko košta, narod je skidao zvijezde s neba i darivao mladiće po rovovima i čukama. Nitko nije ni u trenutku pomislio da bi se tim mladićima bilo što uskratilo, pa kako i bi, oni ginu da bi branili svoj narod.

Olujni vihor je prohujao je i pročistio svaki kutak naše domovine, a hrvatski narod je slavio pobjednike koji su obranili i oslobodili svoju Hrvatsku.

Nakon velike fešte i slavlja potrebno i platiti, a to košta. Tada se javljaju branitelji kao balast, koji više nisu ni Robin Hudovi ni osloboditelji. Vrlo brzo se medijska mašinerija uhvatila u koštac s nemogućom misijom, kako najvrjednije pretvoriti u bezvrijedno.

Tu na scenu stupaju PR menadžment koji  je spremno dočekao priliku dokazati svoje sposobnosti i odraditi prljavi posao za šaku dolara.

Kako kaže narodna poslovica „Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača!“ tako se i hrvatske branitelje uhvatilo u žrvanj, pretvarajući ih u žrtvenog jaganjca. Pojedinac po pojedinac i eto ti priče za naslovnice o braniteljima kao utegu i problemu društva.  Priča potamnjuje sve one svijetle trenutke samo zato što većina površno sasluša vijesti koje nemaju stvarnu težinu, a koje se ciljano u trenutcima prodaju pod provjereno.

 Da bi cijela priča držala vodu uvijek prije tog moraš imat spremnu priču o idili i branitelju koji je sve dobio, o čijoj se sreći i budućnosti brine država. Takve bajke su potrebne da narod mirno i sretno sniva snove o svojim herojima.

Mnoge neispričane priče nisu baš ugodne, pa nemaju izgleda doći do medijskog prostora zbog toga što se ne uklapaju u cjelokupnu priču. Da te bajke nisu ono pravo i istinito stanje govori brojka suicida hrvatskih branitelja koja je zastrašujuće velika.

Danas se sve to događa hrvatskom narodu baš kao i 1991. samo sad to više nije neki problem i oni nemaju s tim ništa.

Nažalost ljudska površnost i zaborav ratnih godina se događa ponajprije onima koji nisu nikog pričekivali s ratišta, oni koji nikog nisu izgubili i koji sami nisu ni kapljicu znoja ugradili u boj za domovinu.

Takvim je i riječ branitelj postala teška i naporna. Rat je bio davne 1991. pa kog to više zanima osim likova koji sami sebe slave i svoje pobjede. Teška je sudbina takvim nesretnicima koji samo rade da bi branitelji mogli živjeti kao u bajki.

 

Jesu li i takvi nesretnici počinili mnogo suicida?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: