CETINA – Jučer, danas, sutra

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA ZAGORA ME RODILA
 

 

Kanjon Cetine prije izgradnje HE Džale – fotografije je vjerojatno iz arhiva Slobidne  Dalmacije

 

 

 
 
 
HE Đale je inače posljednja velika elektrana u slivu Cetine, a počela se graditi 24. listopada 1984. dok je u rad puštena 1989. godnea fotografja akumulacijskog jezera je snimljena 1991. godine.
 
 
 
 
 
 
 
 

Most preko Cetine kod Trilja

Vezna cesta što spaja čvor Bisko na autocesti Zagreb – Split – Dubrovnik i granični prijelaz Kamensko, te dalje vodi prema Livnu, prelazi klisuru Cetine oko 3 km nizvodno od Trilja. Na tom je mjestu izgrađen lijep armiranobetonski lučni most raspona 140 m.  . Izgrađen je za dvije godine – dovršen je u lipnju 2007. odne

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cetina , moja rjeka, moj kanjon. Kanjon di sam učinija prve korake. Imam dvi fotke koje pišu povjest i “napredak” našega malog mista. Treća fotka je snimljena krajem 70 tih, prije zahvata i učinka ljudske ruke, kada nije bilo akumulacijskog jezera HE Đale i mosta(zaobilaznice Trilja) koji povezuje Imotski i Hercegovinu sa Splitom i umnogome skraćuje putovanje. To je bila lipota i divota kanjona i huka Cetine kojeg ćemo se sjećati mi koji smo se igrali i kupali u kanjonu , pili bistre i hladne Cetine.