CETINKA 3LJ

3LJ UZDUŽ I POPRIKO ZAGORA ME RODILATužna priča na ulazu u grad Trilj

Slučajnim prolaznicima kroz grad Trilj naoko ništa ne izgleda čudno.  Pogoni uz cestu ne izgledaju najnovije, međutim domaćem puku je već odavno sve jasno.  Još jedna tužna priča koja je nažalost već ispričana.No ni domaćima nije baš sve čisto dok se malo bolje ne zagledaju što se to zbiva iza kapije.
Pošto sam kao srednjoškolac, 80 – tih godina, praksirao u Cetinki u elektro radioni donekle mi je poznat krug tvornice.
Krug kao krug  je čist i uredno održavan,  unutar tvornice i izvan tvornice. Prolazeći pored tvornice sa fotićem poželija sam pogledati što se događa sa već sada bivšom tvornicom  plastičnih masa koja je 70 – tih i  80 – tih bila veliki zamašnjak čitavog triljskog i cetinskog kraja. 
Sadašnji krug tvornice  sliči pomalo na džunglu. Kako sam poznavao krug tvornice dok je radila osta sam zatečen viđenim stanjem. Slike će najbolje opisati zatečeno stanje.  Kada bi se ušlo u krug tvornicei  pogledalo detaljnije po pogonima možda bi dojam bio i gori.   PUSTOŠ I SRAMOTA

Novi cetinkin pogon sagrađen 80 – tih godina koji je prodan SMS- u iz Klisa

To je u početku bila dobra priča za naš kraj sa prekrasnom perspektivom u budućnosti. Prehrambeni bum koji je zamišljen i započet  na Klisu, a  nastavljen u Trilju vrtio se na svim vjestima i portalima. Tribalo je biti posla i za poljoprivrednike čitavog cetinskog kraja.  Ne zadugo,  pukla je recesija,  pukli su krediti, jednom rječju jedna karika u lancu je pukla i od lipe priče osta lokot na ulaznim vratima i puk na birou.  Ko je kriv u čitavoj priči manje je bitno za ovdašnji puk. Osta samo sanak pusti o lipom životu i zaposlenju kod kuće, a ne tamo negdi u EUROPI.