Čovik i tovar

Autor slike: zbalo13 / Ptičica

 

Nekoć dica nisu imala problema s raspoznavanjem domaći životinja.Točno su znali uprit prstom i reći ovo je krava, a ovo je tovar. U današnje vrime kada nas globalizacija i jagma za novcem  „uče“  nekim drugim vrjednostima  sve više seoskih domaćinstava ima prazne staje i nema više ni tovara ni krave, pa tako današnji naraštaji dice „znaju“ da je krava ljubičasta, a za tovara će mnoga dica sutra misliti da je navijač Hajduka.
Magarac je po nekoj ljestvici vrijednosti koju je određivao čovik uvik bija na začelju i osta bi kratki rukava. Uvik bi dobiva otpatke iako je čoviku puno vridija tegleći terete, najčešće iz prostora di je i sam čovik teško moga pristupiti. Koristilo ga se za prenošenje raznoraznih vrsta tereta što je čoviku uvelike olakšavalo život.
Tovar je konstantno bija omalovažavan od strane čovika iako je  tovar dobra i mirna životinja. Danas kad tovari pomalo padaju u zaborav i spadaju u kategoriju životinja koja izumire čovik bi tovaru triba podignit spomenik i tako mu se zahvaliti za sve dobro što je tovar da čoviku.
%d blogeri kao ovaj: