DA SE NE ZABORAVI – SVJEDOČANSTVA ISTINE

Klajo

Iako su još uvijek postoje medijske blokade, najteže su one koje postoje u samom čovjeku. Zato svi oni koji su “oslobađali” Vukovar radeći strašne zločine, nikada neće shvatiti koliko je ljubav jača od mržnje. Nikad neće shvatiti da duh pravednika nitko i nikada nije slomio gazeći po ljudskom tijelu .

Tribina”Da se ne zaboravi-Sjećanje na žrtvu Vukovara” na Zagrebačkom velesajmu

HEROINA I DVA BRATA

Sjajna tribina u sklopu dana sjećanja na žrtvu Vukovara, održana je sinoć na zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata “Zagrebački Velesajam.” Predsjednik udruge Željko Baća sa suradnicima, besprijekorno je priredio i vodio ovu tribinu.

NEPONOVLJIVA ZORICA GREGURIĆ I BRAĆA CAPEK

Oni su obični ljudi, udaljeni miljama od aktualne politike, oni su heroji ratnog Vukovara i borci za istinu postratnih sramotnih ignoriranja, jedne nikada dovoljno prikazane žrtve i genocida.
Zorica ta nezaustavljiva i neumorna heroina Domovinskog rata, na sebi svojstven i skroman način opisala je svoju dramu nakon pada Vukovara. Jedna je od četvero posljednjih ljudi iz najpoznatije bolnice koja je u njoj ostala, nakon što su zločinci ušli u grad, divljajući, ubijajući, mučeći i odvodeći branitelje i ranjenike u smrt.
Sjajno je opisala brutalnog ubojicu i zločinca Veselina Šljivančanina kako slavodobitno laže i pljuje po našoj žrtvi.

ZDENKO I MARIJAN

Teži dio tribine bila su svjedočanstva braće Capek, Zdenka i Marijana, zagrebačkih dečki s Trešnjevke, koji su se neovisno jedan od drugoga javili u dragovoljnu obranu hrvatskog Vukovara.
Zarobljeni nakon pada prolaze najstrašnije torture srpskih logora, gledajući smrti u oči, gledajući svakodnevna batinjanja suboraca, podnoseći sami neljudske batine i poniženja. Bili su i ostali “gospoda” heroji, koji bi nam svima trebali značiti puno više od nedosljednih politika, neokomunizma i populizma onih koji su srcem i djelima bili uz okupatora ili nemaju potrebu komentirati njegove zločine.

 

Nakon ratnih strahota koje su prošli braća Marijan i Zdenko, svjedoče o teškim i bolnim trenucima svog puta kroz bitku za Vukovar i križnoga put kroz logore u Srbiji.   Braća Capek pričaju svoj dio puta koji je ostavio duboki trag na njihovom tijelu, ali osmjeh i vedar pogled vjerno svjedoče o borbi koju nisu mogli  nikao izgubiti.  U njima nisu mogli slomiti ljubav, vjeru i duh čovjeka koji je krenuo u rat da bi obranio svoj dom. Mnogi koji su radili  zločine nikada neće shvatiti da je tijelo tvore dvije komponente , od tijela koje je  hram u kojem je živi duh Božji. 

Nikada neće shvatiti  da se hram može za tri dana izgraditi.

Iako su još uvijek postoje medijske blokade, najteže su one koje postoje u samom čovjeku. Zato svi oni koji su “oslobađali” Vukovar radeći strašne zločine, nikada neće shvatiti koliko je ljubav jača od mržnje. Nikad neće shvatiti da duh pravednika nitko i nikada nije slomio gazeći po ljudskom tijelu .

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

NESTALI U TAMI

Nekako kada počnu prve kiše  Srca naša kao da kucaju tiše  Dok lišće polagano pada  Tijelima našim tuga vlada  Studen u kosti polagano se uvlači  Dok sa sjetom razmišljamo o braći  Još uvijek iz Vukovara glas odzvanja  Bolna najava četničkog orgijanja  Na trenutak stanemo i utihnemo  Nastale u tišini  isčekujemo  Sad vas crna zemalja krije  Žuto lišće humku vam ukrašava  Nestali ste s vjetrom i olujama  Godine idu, mnogi vas zaboraviše  Kao da postojali niste  Od vas tek tužne ostadoše liste  Vukovaru majke s krunicom kreću  Suze vam darivat, upalit za vas svijeću  Dok kiše krvave oranice zalijevaju  Nebeskom susretu majke se raduju  […]

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: