DANI KOMINA, PURE I BRONZINA

3LJ UZDUŽ I POPRIKO ZAGORA ME RODILA

Udruga „Pokrenimo Tijaricu“ organizira po 15. put “Dane komina, pure i bronzina”, kulturno-gastronomsku manifestaciju, koja će se održati u Tijarici 27. i 28. srpnja 2018. godine s početkom u 9:00 sati.

Manifestacija je osmišljena s ciljem očuvanja i pokazivanja nekadašnjeg načina života, običaja i kulturnog bogatstva Tijarice, tog potkamešničkog sela, gostima uživo pokazati kako su živjeli i što su jeli naši stari. Uživo im podariti svojevrsni povratak u prošlost, gdje se život vrtio oko komina i bronzina, a centar događanja je bilo gumno i prostor ispred crkve. Gosti će uz bogati kulturni program imati priliku osjetiti atmosferu koja je vladala uz komin, okusiti puru koje je ponekad bilo glavno i jedino jelo na sinijama. Uz puru bit će pripremana i ostala jela s komina, kruh ispod peke, uštipci, juha od pivca, raštika, pokazat će se način kako se nekada proizvodilo maslo. Danas kada selo izumire i nestaje takve manifestacije postaju muzejski prostori na otvorenom gdje današnji naraštaji mogu uživo osjetiti atmosferu života na selu i ujedno obogatiti svoja nepca okusima prirode, kušajući izvorne proizvode sela. Subota započinje mimohodom od crkve do školskog igrališta. Pali se simbolično vatra na kominu. Vatru pale djeca u narodnim nošnjama. Folklorna društva iz Hrvatske i Bih će nas dodatno vratiti u prošlost, a na kraju je koncert grupe Magazin
Za taj povratak u prošlost i očuvanje tradicije krivac je gospođa Ana Bravić Grgić koja uz pomoć mještana ulaže velike napore da bi običaje sela očuvala od zaborava. Veliku podršku ima u svojim sumještanima kojih ima širom svijeta i koji svojim donacijama umnogom pomažu da bi se manifestacija održala i živjela.