DOBRE SLUGE, LOŠI GOSPODARI

MISLI

Od osamostaljenja republike Hrvatske se konstantno provlači teza kako smo vrlo loši gospodari. Priča konstantno ide u tom smjeru i svako malo se prezentiraju razni slučajevi koji tu tvrdnju dodatno potkrepljuju.
Mnoge generacije koje su živjele u prijašnjim vremenima i sistemima gdje su vladari bili neki drugi, sanjali su prelijepi san o slobodi i blagostanju Hrvatske, no sve ukupno nije sve kao u snovima.
Kada sve zbrojimo i pogledamo u Lijepoj našoj štošta ne štima, mnogo tog je otišlo krivim stazama i nije ni malo ugodno kako se sve skupa reflektira na nama. Svi smo polagano razočarani što trenutno stanje nije onakvo kako smo zamišljali, što nismo postali druga Švicarska.

Jesmo li mogli postati druga Švicarska?

Nismo mogli postati ni pod točkom razno, zbog raznoraznih, subjektivnih i objektivnih, okolnosti. Ponajprije, da bi krenuli tim putem potrebno nam je mnogo više samopoštovanja koje se ne stječe preko noći. Ponekad se natječemo tko će više uputiti kritika na sve nas kao narod koji je nesposoban i kojem je potreban samo dobar bič i kruta čizma. Problematika samopoštovanja je u izravnoj vezi s činjenicom da smo u svojoj zemlji živjeli kao sluge a ne kao gospodari i tu se stvorila nepremostiva prepreka u našem odnosu naspram prelijepe nam domovine. Većina očekuje da će taj lijepi san i blagostanje doći samim time što smo izborili samostalnost, ponovno došli do tog da možemo kreirati svoju sudbinu. Još uvijek mnogi očekuju da netko drugi riješi problematiku a oni su tu da uživaju u blagostanju bez, da i sami daju doprinos. Potrebno je promijeniti kompletnu percepciju i prihvatiti činjenicu da smo od sad sami krojači svoje sudbine a ne samo listić u glasačkoj kutiji.
Ne imajući svoju državu i ne kreirajući samostalno svoju budućnost bili smo kroz stoljeća osuđeni da nam dugi kroje sudbinu. Moglo bi se reći da nam je to postalo dio genetskog koda. Generacije koje dolaze i koje su rođene pod hrvatskim barjakom će konzumirati blagodati slobode na sasvim drugačiji način i sa svakom novom generacijom postajat će svjesniji da su svoji na svome, da sve što rade i kreiraju rade za sebe i svoj narod.
Buduće generacije će s vremenom ispravljati greške kodnog sustava svojih predaka i svojim radom će stvarati pretpostavke za bolje sutra sebi i svojoj domovini, sve više će se osjećati da su vladati a ne sluge.
Njihovo samopoštovanje će umnogome biti veće od našeg. Taj proces traje i bit će potrebno još mnogo vremena da se krene punim jedrim, da prestanemo raditi za druge, da počnemo raditi za sebe i svoju Hrvatsku.