DVORCI I VILENJACI SNJEŽNE NOĆI

DALMATINSKA ZAGORA PRIČE IZ DAVNINE

Zima, zima e pa šta je, ako je zima nije lav, pa ni dica ne tribaju bit oko vatre na kominu. Stariji se primiču vatri, postiču je da bolje gori, a pritkućan  graja i smij dok se dica naganjaju i čekaju oće li snig zabilt. Nebo je sivo i turobno, bura struji i probija do kosti. Kamene kuće u zaseoku kanda su od studeni ušle use, primakle se jedna drugoj  nebil se zagrijale.
Dan je kratak pa poslinpodne učas nestane dana. Triba blago naranit prija mraka, pa je Stana veselo krenila u pojatu s košaron da namri blago. Stipan puni lulu duvanon i sam za sebe govori da bi dicu tribalo utrat u kuću. Snig se zametija u vri Mosora i svaki trenomse se širi kamenin goletima,  spuštajuć se sve niže i bliže zaseoku. Ana je s Vojnića zarana došla obać mater. Sto stvari je za napravit, pa vrime u tren prođe.  Dok pospremanje privodi kraju, prve pahuljice počele su lepršavo  i zaigrano  svoj ples zaseokom. Zemlja je zamrznuta pa snig ima pripremljen doček i vrlo brzo se sve zabililo. Nasta veselje među dicon. Odma se počinje planirati ko će sutra prija izać na snig.
Veselje nemože poremetit ni bura, koja pojačava i fijuče, provlačeći se između kuća.  Ana se umotala u plet i s torbon u ruci kreće uz krasine, ne bili uvatila autobus. Veselim plesom ispraćaju je snježne pahuljice i vrlo brzo bura stvara poseban ugođaj za sve one koji su u kući.  Zasuja je sitni gusti snig, pomognut snažnim udarima bure, koja vije i provjava, počinje radit svoje dvorce, u kojim će čitavu noć vlast priuzest vile i vilenjaci.
Baba i did su zarana ošli  leć, a dica ne mogu odlipit nosa od prozora i pogleda na snig. Šterika gori, a malom Ivici mater pomaže u računu.  Bura još pojačava, vijavica kolo vodi i ovladala zaseokom, postaje gospodar noći, pa svakoga ko bi izaša vanka promeće i zavlači mu se do kosti. Sad mater spominje Anu i pita se dokle je stigla i kako će po ovoj vijavici doć kući. Spominje i razmišlja kako sa dicon triba priletit kad malo kala bura, dovatit se tavna i tople postelje, šta postaje dici zanimljivo. Jaki udari bure čupaju i udaraju pa se može dogodit da cigle poleti sa krova.

Mater prikuplja dicu ko kvočka piliće, pripremna za trenutak kad će krenit na spavanje. Sniga je sad napadalo dosta, već ga ima do kolna, tribaće se po buri i mraku sad već probijat do tavana. Kaže mater da će bura  brzom otić na večeru,a za to vrime triba priletit do tavana kroz snig. Svak je obuka šta je ima, pa kad bura na tren stade kreniše priko vrata u snig.  Snig je suv i pod nogan je klizavo pa se mala kolona oprezno probije do tavana. Kako učas stade, tako bura ponovo krene sa udarima, ali sad već nasta veselje kad se dovatiše tavana.

Ulaskon unutra stresaju snig sa sebe i skidaju gumaše u koje je upalo sniga.  Bez velike priče svak se skida, ulazi pod jorgan, sa olakšanjen slušajuć buru kako zavija i fijuče oko tavana. Vijavica i bura su se razgoropadili, a  bura svon silinon udara na vrata, kanda joj je ža šta su joj umakli, dok je otišla na večaru. Dok slušaju zavijanje i divlji ples bure, san polako sklapa oči, a fijuci bure postaše najbolja dičija uspavanka.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.