JABUČNI OCAT – OD JABUKE DO KAPLJICE

Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. Jabučni ocat oplemenjen s biljem pruža je nenadmašan aromatični doživljaj, koristi se kao dodatak salatama, te za marinade.

Pokazati ćemo vam kako napraviti Jabučni ocat po fazama  da bi i vi sutra mogli sami  za svoje kućne potrebe pripraviti  Jabučni ocat .  Tijekom zriobe  jedan dio jabuka otpadne pa je šteta te jabuke pustiti da trunu  ili ih odbaciti u otpad. Korristimo samo zdrave plodove .

 

 

 

  Jabuke je zatim potebno dobro oprati da bi s njih skinuli prljavštinu i razne bakterije.

 

 

 

 

Tako pripremljene  potrebno je usitniti na sitne djelove, može kao i unašem slučaju pomoći i obični drveni bat.  Potrebno je s jabuka prije tog odstraniti peteljku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon što smo izvršili potrebne radnje usitnjavanja, jabuke posložimo i prekrijemo  kuhinjskom krpom. Ostavimo u plastičnoj kaci gdje mora odstajti  20 – tak dana , na sobnoj temperaturi  cca. 18  stupnjeva, da bi došlo do cjelokupnog  procesa fermentacie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon što je proces odrađen  pristupa se prešanju i  iscjeđivanju kompletne mase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladi ocat se skladišti u posude i ostavlja se do 6 mijeseci da bi došlo do sazrijevanja octa.  Na površini se stvara octena gljiva koja štiti i pomaže u dozrijevanju octa. Potrebno je izvršiti dva puta prelijevanje octa da bi odstranili talog koji se nakupi na dnu posude. Minimum koji je potreban da bi ocat sazrio  i bio što kvalitetaniji  je 6 mijeseci.

Poslije odlijevanja u ocat stavljamo ljekovito bilje te je potrebno da odstoji još 30-tak dana i tako dobijemo  kvalitetan jabučni ocat obogaćen aromama ljekovitog bilja.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d blogeri kao ovaj: