JADNA TI SAN, DI MI JE PRIKOLICA?

Početkom 70-ti prvi traktori stižu u selo, s njima i kraj priče o volovima i konjima, o dici i brananju. Traktori u koje stade 15-tak konja i volova u trenu zaminiše blago. U toj bitki blago nije imalo nikakvi izgleda. Radili su u jednoj brzini dok je traktor ima tri brzina. Bilo je puno lakše radit ali mogućnost i moć traktor je bila velika nepoznanica. Veliki pomak kojega je tribalo shvatit, svakodnevno učeć na svojim greškama

U stara vrimena zemlja se obrađivala teško uz dosta znoja i muke. Oralo se volima i konjima i za to je bilo potribno dosta snage. Ipak, to je bila svakodnevica pa su snažne ruke naviknute na teški rad sve to odrađivale s lakoćom. Dica su čekala svoji pet minuta, komadić zadovoljstva koji se događa u trenucima poslin oranja. Dica bi posidala na branu koja je bila načinjeni od drveni pruća i tako bi se njiva zaravnavala, žito zaoravalo u zemlju. To su gušti koji se svako dite rado sića cili život. Ko je ima konje, ko volove, oralo se i pamtio brananje na drvenim branama.

Početkom 70-ti prvi traktori stižu u selo, s njima i kraj priče o volovima i konjima, o dici i brananju. Traktori u koje stade 15-tak konja i volova u trenu zaminiše blago. U toj bitki blago nije imalo nikakvi izgleda. Radili su u jednoj brzini dok je traktor ima tri brzina. Bilo je puno lakše radit ali mogućnost i moć traktor je bila velika nepoznanica. Veliki pomak kojega je tribalo shvatit, svakodnevno učeć na svojim greškama.

U tom naukovanja bilo je muke, neznanja ali i čudni situacija koje čovik nije moga ni pojmit, um tada nije bija spreman. Kupivši traktor među prvima u selu 74. godine Mara je krenila u životnu školu za vozača, privatila se volana i traktora. Ka i drugi nije bila spremna na mnoge situacije koje su u radu s traktorima svakodnevno tražile rješenja situacija. Traktor bez kabine, gol traktor kako je svit zna kazat, primorava je dobro se zaštititi od ladnoće, vitra i kiše.
Nakon obavljena posla jednog jesenjeg popodneva vraćala se kući. Kišica je rominjala a crni oblaci se

prikupljali najavljujuć da bi se kišica uskoro mogla pritvoriti u “prolom oblaka”. Zajedno s tetkon koja je uz nju stajala, oslonjena na blatobran, zabundane s kapuljačama na glavi, žurile su da uteku kiši i oblacima. Od Trilja do Čaporica, uz Bračku stranu, vozila je makadamon koji je bija načet jesenjim kišama pa je rupa bilo toliko da je bilo nemoguće zaobić sve. Traktor je poskakiva nailaskom na rupe, ali tu nije bilo pomoći. Čvrsto se držeć za blatobran i volan, boreć se s rupama, bižale su isprid oblaka i kiše da stignu šta prija kući.

Dok je salazila s glavnog puta Mara se osvrne i ostaje u šoku,nema prikolice, jednostavno ne može razumit ni zamislit šta se dogodilo. Okrće traktor i vraća se nazad tražit di je izgubila prikolicu. Sa strepnjon promišlja kako se moglo dogodit da prikolica spane dok se vraća nazad u potragu. Sa vri Bračke strane ugleda na Guvninama prikolicu i kolonu auta koja ne može proć, pošto se prikolica popričila . Tu zastane i vidi da je nekoliko ljudi izašlo iz auta, pokušavaju pomaknit prikolicu koliko toliko da se može proć. Nakon što su uspili kolona je krenila, a Mara kreće kući po pomoć. Triba se vratit i nekako podić prikolicu da je zakači ponovo za traktor. Nije lako, triba dignit nekoliko stotina kila i uz dosta muke polugama su uspili prikolicu oživiti sa zemlje.

Traktor je bija novina ljudima pa su muku mučili kad bi se dogodilo da prikolica spane s kuke. Vrime je prolazilo, svit se izvištija u vožnji i baratanju s traktoron pa su vrlo brzo svatili moć hidraulike. Bez velika truda i muke bi sami podizali prikolicu kad bi spale s kuke. Podizanje prikolice je bilo moguće izvest samim traktorom tako što bi hidraulikom bez problema podižući koš prikolice podizali rudo prikolice i tako jednostavno u trenutku rješavali problem.
Uvik je bilo I biće da bez muke nema nauke.

%d blogeri kao ovaj: