JEZERA NA SAVICI

CROATIA POSTCARD ZAGREB U PRIČI

Jezera Savica?

Kada bi napravili anketu i zapitali građane za informaciju više o tom djelu metropole vjerojatno bi dobili raznolike odgovore.
Mnogi vjerojatno znaju ponešto o jezerima ali velika većina nikad nisu kročili nogom na te prostore. Između ostalog i ja sam znao da postoje  jezera i ništa više od toga. Kada sam pogledao kadrove koje je jedan strastveni ribič zabilježio s mobitelom doslovno sam poželio odmah krenuti na Savicu. Ljepota i netaknuta priroda u utrobi grada je bogatstvo koje nažalost zjapi prazno. Osim ribiča koji poznaju svaki kutak i ponekog fotografa malo tko će  krenuti na put u nepoznato. Bogatstvo flore i faune na tom malom djelu posjetitelja očarava, nude mu se ribičke staze i puteljci da što bolje upozna svaki kutak tog malog djela netaknute prirode i osjeti mir koji vlada na jezerima. Priroda očarava i nudi odmor od ubrzane svakodnevnice i gužvi gradskih ulica.

Područje jezera uz Savu je naglašenih izvornih prirodnih obilježja, visoke razine bioraznolikosti, značajno kao ornitološki rezervat i zaštićeni krajobraz nalazi se 30-tak minuta pješačenja od tramvajske stanice, od naselja Borovje ili s druge strane, s Radničke cesti i naselja Savica Šanci nekih 20-tak minuta pješačenja.Taj prelijepi kutak Lijepe naše koji se “skrio” u utrobi velegrada je oaza mira nadohvat stanovnicima cijelog Zagreba. 

Evo i fotografija koje govore mnogo više od riječi.