Karlobag

MALO MISTO

Uske male kale i kameni ljepotica koje su se priljubile jedna drugoj, da ih bura ne otpuhne u more, imaju neku svoju priču a povrh Karlobaga crkva kamena stoji kao vojnik zaštitnik koji čuva stoljećima grada od svih koje bi poželjele staviti ruku i ugasiti tu kamenu ljepotu.

Malo mjesto na kraju svijeta moglo bi se kazati, pošto je danas spletom okolnosti cestovnog umrežavanja ostalo negdje sa strane.

 

To je dojam koji steknemo samim prolaskom Jadranskom magistralom, kroz Karlobag bez zaustavljanja. Kada iz daljine vidimo to malo mjesto kako se uvuklo Velebitu u krilo dojam je kao da vidimo malog dječaraca kada ustukne pred nepoznatim prolaznikom pa grčevito prigrli majku.

No, ne vjeruj mačku u vreći, ne kupuj na neviđeno, pa tako ne prosuđuj ni Karlobagu a da ne zastaneš i uvučeš se u tu kamenu ljepotu gdje Velebit grli morske dubine.

Uske male kale i kuće, kameni ljepotica koje su jedna drugoj u zagrljaju, da ih bura ne otpuhne, imaju neku svoju priču a povrh Karlobaga crkva kamena stoji kao vojnik zaštitnik koji čuva stoljećima grada od tuđina koje su poželjeli staviti ruku i ugasiti tu kamenu ljepotu.

Karlobag, taj mali raj očarava svojom jednostavnošću,  osjetimo  energija naizgled surovog i škrtog kraja. Na trenutak  možemo otploviti u bogatu prošlost i razmišljati o bitkama koje su karlobažani vodili  braneći taj krš i morske dubine, svjedočeći o ljubavi čovjeka tog kraja i hrabrosti da ostane i opstane boreći se s prirodom i otimačima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.