Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića

Klajo

Izložba “Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu”, otvorena je u utorak u Etnografskom muzeju u Zagrebu. To je projekt koji je udruga “Lastin rep” pokrenula prije godinu dana u zagrebačkom naselju Botinec.

Udruga Lastin rep, okuplja stanovnike Botinca, ljubitelje knjiga, priča i umjetnosti, projektom „Knjige naših ulica“ kroz umjetnost mijenja svoje životno okruženje. Sposobnost da maštu pretoči u stvarnost, svakodnevicu učiniti ljepšom i zanimljivijom. To je energija koja pokreće i čini svijet ljepšim.

Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti, Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata”.

Izložene su ilustracije i likovni radovi nastale tijekom trajanja projekta “Knjige naših ulica”, pokrenutog u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, Udrugom “Pozor” te Hrvatskim čitateljskim društvom s ciljem da se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu.

Upravo su ti nazivi poslužili kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu.

Postavit će se i središnja informativna ploča nazvana “Knjigovid” s planom naselja i ilustracija, a svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći doći do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Koordinatorica izložbe je Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica, autorica izložbe Margareta Peršić, a voditelj projekta iz Udruge Lastin rep Davor Peršić.

Glazbeni nastup Vladimira i Jakova Peruško Rihtara te predstavljanje kolekcije “Modna bajka I. B. Mažuranić” učenika Škole za modu i dizajn iz Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 2. siječnja iduće godine.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

ADVENT ZAGREB 2019

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: