KORONARNO VRIJEME

Klajo

Nije svako zlo za zlo, kazali bi naši stari. Iza nas je čudno vrijeme, gdje smo bar na kratko mogli vidjeti, što bi bilo kad bi bilo. Na trenutak je ekonomski zamašnjak prikočio, svijet je stao. Kratko je bilo, al puno govori.

Sve blagodati ovozemaljskog napretka su trenutno izgubile vrijednost, na trenutak postale bezvrijedne, a kvasac za kruh je postao tražena roba.

Jesmo li iz ove prigode ponešto naučili, osim treniranja higijenskih navika?

Bez obzira na opasnost od virusa, vidimo koliko je današnjica virtualna, kako se može urušiti kao kula od karata. Umjesto da smo čvrsto na zemlji s vrapcem u ruci, uporno pokušavamo dohvatiti goluba, bez obzira koliko su takve odluke prepune zamki i opasnosti. 
Koliko bi stvarnost bila bezbolnija da smo ekonomski neovisni, a posebno da imamo bogatog seljaka koji može proizvesti hranu za naše potrebe, pa i za izvoz. 
Diljem zemlje sve je više neobrađenih površina koje zarastaju, dok s druge strane uvozimo sve i svašta. Ovo koronarno vrijeme nam je u trenutku pokazalo sve naše slabosti i ovisnosti na koje nismo u stanju kvalitetno odgovoriti.
Iz takve situacije moramo izvući pouke i napraviti zajednički preokret u glavama.
Poljoprivreda mora dobiti prostor i pomoć, da naše ekološko poljoprivredne kapacitete postavimo u prvi plan.
Mnoge vlade su se deklarativno zalagale za poljoprivredu, no do stvarnog pomaka nije došlo. Potrebna je dobra volja i odvažnost da se stvari postave na svoje mjesto , ispisati zakon o obradivom i neobradivom zemljištu.
Tu je kraj i ujedno početak za sve one koji žele raditi i imaju ideja.
Možda se čini zamršeno, no potreban je potez pera i jasno definiran zakon. Svi koji ne obrađuju zemlju moraju plati porez na neobradivo zemljište ili prepustiti zemljište poljoprivrednicima s ozbiljnim planom i programom, minimalno 10 godina. 
Imamo ogroman potencijal u neiskorištenim prostranstvima koja su bogom dana da ih oplemenimo, ne s pastirima i čobanima, kako se naši zastupnici znaju počastiti, već mladim ljudima kojima je potrebna logistička podrška i pomoć u svakom pogledu da bi oplemenili naše pustopoljine.
Na veliku žalost pred nama je još jedna izborna utrka koja će ponajviše biti gruba i šporka, pod radnim naslovom:

U glibu!

To nam kazuje o stvarnim kapacitetima mnogih koji sudjeluju u utrci. Kazuje nam da im je u poljoprivredi najjasnije kako se mlati prazna slama. 
Ponajviše se vodi računa tko će kome pronaći Ahilovu petu, a manje o planu i programu za naredne 4 godine. 
Pa zato i služe četiri godine da bi se koliko toliko snašli, da bi privukli što više stranog kapitala, kojem stavljaju sve na raspolaganje. 
Imamo sve što vam treba, radnika kojeg morate platiti onoliko koliko vam prilike dopuštaju. Pa sretni su što dobiše zaposlenje! 
Jeli nam ovo koronarno_korizmeno vrijeme donijelo potrebno vrijeme mira, da bi pogledali ovaj svijet oko sebe u miru i tišini. 
Što se tiče politike tu nema nikakvih promjena, još uvijek svatko u svom taboru sprema stupice protivnicima i kuju malo bolje parole i floskule.
Jesmo li se uspjeli sabrati i spremno poručiti političarima da imaju svoje mjesto i svoje radno vrijeme, koje bi svakako morali iskoristiti za boljitak hrvatskog naroda, a ne za neke svoje neodigrane igre prijestolja.

Kada će politika postati oruđe potrebito za dobrobit svih, a ne samo “odabranih”? 

Kada ćemo svi skupa pristupiti glasovanju s ciljem da izaberemo onog tko ima riječ, koju sutra neće pogaziti? Kada ćemo prestati birati mane zlo? 

Nije sve tako crno kako nam se čini! 

Ovo koronarno vrijeme nam je svima podario time out, trenutke predaha od suiude utrke koju smo prihvatili da bi dohvatili goluba na grani. 

Mnoge je živote spasila za vrijeme potresa na području Zagreba. Na cijelom prostoru Hrvatske, sa sigurnošću možemo kazati, spasila je mnoge mlade živote koji su vikendima punili crnu kroniku udesima na cestama s tragičnim posljedicama. 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

OSNAŽIVANJE BRANITELJA U MIRU

U Jakovlju je održana početna konferencija u organizaciji UHDDR GO Zaprešić, gdje se predstavljeni programi i sam tijek provedbe programa koje provode udruge UHDDR GO […]

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: