KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI

DUDINA ŽLICA I VILICA

 

 

 

Poštovani, ulazimo u još jedan kutak, jednu kuhinju gdje će nam Duda predstaviti svoju maštovitost u pripremanju jela i kolača. Predstavit će nam ujedno i dio bogatstva koje je ponijela sa sobom iz rodnog kraja, Bjelovara i okolice.

Recept kreće ovako : koliko ljubavi unosite u ono što radite, toliko će vam se vratiti u krajnjem rezultatu.Kruh mijesim ručno i trudit ću se sve dok me ruke budu služile, kao što je davno mijesila i moja pokojna baba Ljuba i to u istom vajnglinu ()u kome je i ona mijesila kruh za nas dok smo bili djeca.Ovo je recept za tijesto za kruh ali od istoga radim i pizzu a o tome ću nekom drugom zgodom.

 

 

Dakle krećemo sa sastojcima:

1kg mekog brašna
2 ravne jušne žlice suhog kvasca
pola žličice šećera
žlica i pol soli
3 dl mlake vode
3 dl sirutke ili jogurta ili mlijeka
3 žlice maslinovog ulja.

 

 

U većoj posudi pomiješamo sve suhe sastojke,prosijano brašno,suhi kvasac, sol i šećer.U sredini brasna napravimo udubljenje u koje izlijemo pomiješanu sirutku, vodu i ulje.

 

 

 

 

Mijesiti tijesto dok ne postane glatko i dok se prestane lijepiti za ruke. Ostaviti ga pokrivenog plastičnom folijom i krpom, na toplom da se dobro podigne, oko 1 h. Zatim ga premijesiti, pa staviti u posudu u kojoj je pobrašnjena krpa.

 

 

 

 

Tako ga pustiti na toplom da se podiže još najmanje pola sata .Za to vrijeme ugrijati pećnicu i pekač u kojem će se peći kruh.

 

 

 

Ja ugrijem crni pleh od rerne i stari kalup za tortu.Podignuti tijesto istresti na vrući pleh,poklopiti ga poklopcem, u mom slučaju -kalup za tortu i peći poklopljeno na temperaturi 200 oko 30 minuta.Tada ga otklopiti i dovršiti pečenje bez poklopca da dobije koricu oko 10 -15 minuta,ovisi o pećnici.
Pečeni kruh omotati krpom,ohladiti i nakon toga zasluženo uživati u djelu svojih ruku.Vjerujte isplati se i dobar Vam tek!