KULTURNO LJETO U TRILJU

Triljsko kulturno ljeto je počelo. Pomalo čudno zvuči nama koji pamtimo svetog Mijovila, kako je stari svit govorija, kao jedino događanje di bi se osjetija šušur. Tada smo s nestrpljenjem čekali taj dan. Stariji su čekali zbog trgovine a dica mi  se veselili i čekali  vrtaljiku i ostale igre i igračke. To je vrime kad nije bilo tehničkih pomagala pa su i igra bile poluautomatske.
To se sve ukupno ipak događalo 20-tak dana. Prvi su stizali bačvari jer je berba grožđa bila u jeku. Tribalo je kupiti koji “sud,” zaminit staru i dotrajalu bačvu novom.
Bačvari su stizali prvi u park isprid škole pa je pogled na bačvare za nas znakovit kao početak, nestrpljivo odbrojavanje do dana kada će stići naše igre i vrtaljika. 3-4 dana se pazarilo na Blatu di je bilo misto za stočni sajam. Triljski kraj je tada postaja centar trgovine di se prodavalo na veliko i malo. Sa svih strana su se trgovci skupljali i trgovali tada još bogatim stočnim fondom. Dolazili su trgovci iz Italija koji su prije svega kupovali konje, magarce i pulad za mesnu industriju salama. Trgovalo se živo, pogađalo i pregovarači bi posa zaključivali čvrstim stiskom ruke. Dan dva prid Mijovila pristizali su stini trgovci i mali proizvođači koji su tada u ponudi imali šaroliku ponudu rukotvorina. To je bilo vrime kovača koji su proizvodili sve za vrt  vinograd i polje. Bili su zastupljeni drvodjelci i tekstilci koji su nudili svoje ručne radove. Trgovalo se tih dana za čitavu godinu, obnavljala rezerve za kuću i porodicu. Kupovalo obuću, odjeću, raznu drvenariju, balote, drvene stolice i sve je bilo “začinjeno” Rerom.  Nakon obavljene kupnje i prodaje sve je bilo veselije i sve se stapalo u jednu veliku rijeku ljudi. S krajem dana i sumrakom trgovina je “padala”, a pivanje Rere uz pune bukare vina, veselo i opušteno druženje se nastavljalo do kasno u noć.
To su bili dani kada je triljski kraj živija od poljoprivrede, stočarstva i vinogradarstva.
Danas je Trilj gradić gdje se promijenilo štošta pa smo tako dobili i kulturno ljeto. U raznovrsnom programu posebno se ističe nastup ansambla “Lado”, čuvara kulturne baštine Hrvatske. Nastup koji je prisutnima pjesmom i plesom darovao jedan poklon, uživo prezentirao ogromno kulturno bogatstvo našeg naroda.
Ples i poskočice su trajale sat i pol i nitko nije ostao hladan na jednu uigranu i profesionalno prezentaciju koja nas je provela od Baranje do Dubrovnika. Bilo je zadovoljstvo pratiti i uživati u izvedbi ansambla “Lado”.

 

 

 

 

 

 

%d blogeri kao ovaj: