KULTURNO LJETO U TRILJU

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA

Triljsko kulturno ljeto je počelo. Pomalo čudno zvuči nama koji pamtimo svetog Mijovila, kako je stari svit govorija, kao jedino događanje di bi se osjetija šušur. Tada smo s nestrpljenjem čekali taj dan. Stariji su čekali zbog trgovine a dica mi  se veselili i čekali  vrtaljiku i ostale igre i igračke. To je vrime kad nije bilo tehničkih pomagala pa su i igra bile poluautomatske.
To se sve ukupno ipak događalo 20-tak dana. Prvi su stizali bačvari jer je berba grožđa bila u jeku. Tribalo je kupiti koji “sud,” zaminit staru i dotrajalu bačvu novom.
Bačvari su stizali prvi u park isprid škole pa je pogled na bačvare za nas znakovit kao početak, nestrpljivo odbrojavanje do dana kada će stići naše igre i vrtaljika. 3-4 dana se pazarilo na Blatu di je bilo misto za stočni sajam. Triljski kraj je tada postaja centar trgovine di se prodavalo na veliko i malo. Sa svih strana su se trgovci skupljali i trgovali tada još bogatim stočnim fondom. Dolazili su trgovci iz Italija koji su prije svega kupovali konje, magarce i pulad za mesnu industriju salama. Trgovalo se živo, pogađalo i pregovarači bi posa zaključivali čvrstim stiskom ruke. Dan dva prid Mijovila pristizali su stini trgovci i mali proizvođači koji su tada u ponudi imali šaroliku ponudu rukotvorina. To je bilo vrime kovača koji su proizvodili sve za vrt  vinograd i polje. Bili su zastupljeni drvodjelci i tekstilci koji su nudili svoje ručne radove. Trgovalo se tih dana za čitavu godinu, obnavljala rezerve za kuću i porodicu. Kupovalo obuću, odjeću, raznu drvenariju, balote, drvene stolice i sve je bilo “začinjeno” Rerom.  Nakon obavljene kupnje i prodaje sve je bilo veselije i sve se stapalo u jednu veliku rijeku ljudi. S krajem dana i sumrakom trgovina je “padala”, a pivanje Rere uz pune bukare vina, veselo i opušteno druženje se nastavljalo do kasno u noć.
To su bili dani kada je triljski kraj živija od poljoprivrede, stočarstva i vinogradarstva.
Danas je Trilj gradić gdje se promijenilo štošta pa smo tako dobili i kulturno ljeto. U raznovrsnom programu posebno se ističe nastup ansambla “Lado”, čuvara kulturne baštine Hrvatske. Nastup koji je prisutnima pjesmom i plesom darovao jedan poklon, uživo prezentirao ogromno kulturno bogatstvo našeg naroda.
Ples i poskočice su trajale sat i pol i nitko nije ostao hladan na jednu uigranu i profesionalno prezentaciju koja nas je provela od Baranje do Dubrovnika. Bilo je zadovoljstvo pratiti i uživati u izvedbi ansambla “Lado”.