MUKA I KRIŽ, ISTINA I ŽIVOT

VJERA I JA
Korizmeno je vrijeme za nama. Darujući nam sebe, svoju muku i križ, Isus Krist nam daruje novi život. Jasna je poruka, za velika djela prije svega je potrebno darivati sebe, biti spreman na muku i odricanje. 
Isus Krist izvršava svoje poslanje, prihvaća i ispunjava volju Očevu, uči nas i ostavlja nam testament. Ostavlja nam svoj put kao putokaz kojim nam je krenuti. Svojim životom nam je pokazao kroz što nam je sve proći i kakve nas sve zamke na tom putu očekuju. To je put prepun darova, koje nam sotona nudi. Samoća i „druženje“ sa sotonom u pustinji je vrijeme koje je nama je darovao Krist. Vrijeme promišljanja i molitve koje nam je danas itekako potrebno, da se mognemo oduprijeti zamkama koje nam sotona nudi na svakom koraku, dovodeći nas u kušnju. Prolazeći put zajedno s Kristom imamo snage odlučno kazati NE darovima kojim smo obasipani.
Danas živimo u vremenu inflacije darivanja, pa nove naraštaje od mali nogu krivo učimo. Primajući hrpe bezvrijednih darova sutra će im biti mnogo teže prepoznati vrijednosti dara. Isus nam u zadnjem činu daruje svoj život i muku, prikazujući nam ljubav i praštanje kao jedini ispravani put.  Dakako, nije lako tim putem krenuti, ljubiti bližnjega svog, od oca tražiti oprost za sve one koji nam zlo učiniše.  Pokazuje nam da nije lako doći do čina praštanja, da nije kraj biti mali i slab. 
To nam pokazuje na primjerima svojih učenika, na Judi koji uzima bezvrijedan dar, na Petru, stijeni na kojoj će crkvu sagraditi, koji ga je tri puta zatajio. Pokazuje nam strah koji u tim teškim trenucima ovladao učenicima. Strah za goli život koji sputava.
Sve nam to prikazuje jasno i nedvosmisleno, kako je čovjek slab i grešan i kako je lako krenuti stazama sotonu u zagrljaj. 
U trenutcima kada smo u kandžama sotone, daje nam ruku, podiže nas govoreći nam:
Ne boj se, ja sam s tobom!
Tada padamo na koljena, suze teku, peru naše grijehe, počinjemo se moliti onako kako nas je Isus Krist na Veliki četvrtak učio moliti. Molitva je čin poniznosti koji nam je darovan kao najveći dar. Isus nam poklanja sebe, svoju poniznost moleći se u teškim trenucima Ocu za nas i naše spasenje, za one koji ga razapeše. 
Moleći, poniznost postaje naše duhovno oružje. Duhom jaki, ne bojimo se dolinom smrti proći, zla se ne bojimo jer Ti s sam nama, Oče naš.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.