OD MIJOVILA DO MIHOVILSKIH DANA

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA

 

Trilj je malo mjesto koje se nalazi na sjecištu pravca od Splita i srednje Dalmacije prema Livnu i Tomislav gradu te na drugoj strani prema Imotskom i Hercegovini. Danas u vrijeme kada je globalno postalo normalno, a civilizacijski iskorak se broji u novčanicama, polagano pada u zaborav velika tradicija trgovanja koja se nekada odvijala za Mijovila.
To su dani kada je Trilj postajao veliki “šoping centar”, na izlogu je bilo svega od poljoprivrednih proizvoda, drveni bačvi iz Slavonije, balota ,obuće od kože (gumaši i laike), rukotvorina i pomagala za rad na zemlji, velikog pazara sa stokom. Kupovalo se i prodavalo, popunjavale razne zalihe i potrebe za cijelu godinu. Triljski kraj je bio orijentiran na stočarstvo i poljoprivredu, pa je shodno tome kraj bio bogat proizvodima sa sela.

 

HUAWEI013

 

Park kod škole je bio prebukiran hrastovim bačvama za vino iz Slavonije. Na Blatu se odvijao veliki stočni sajam, gdje su kupci dolazili iz Italije. Bilo je tu zastupljeno svih zanata počev od kovača, koji su bili bitna svakom tko se bavio poljoprivredom, drvodjelaca s proizvodima od drveta. Bilo je pečenih janjaca, pjevalo se i veselilo, a momci cure grotuljama zamirali.

 

IMG_20190928_201600

 

Selo pod udarima globalizacije nestaje, a s njim i stočni sajam, ostalo je tek nešto alatki za vrt, balote i grotulje kao spomen na davne dane.

 

 
Danas je Trilj gradić sa svim obilježjima i “čarima” koje takav način života nosi pa samo tako dobili i Mihovilske dane, tijekom kojih se organiziraju kulturna i sportska događanja. Tako su razne udruge, svaka na svoj način obogatile sadržaj i događanja u susret svetom Mihovilu, zaštitniku grada Trilja.

 

 

Likovna udruga “Tilurium”, Trilj 

 

Od mnogih zanimljivih događanja izdvojio bih prekrasnu izložbu slika triljske likovne udruge, planinara koji su organizirali susret planinara Dalmacije, kulturni programi u Čačvini, Vrpolju i Tijarici koji se naslanjaju na triljska događanja dodatno su proširili kulturnu bazu događanja, prikazujući koliko bogatstvo smo dobili u naslijeđe.

 

Izradio: Josip Dukić

 

Ne može se zanemariti pojedince koji su pioniri turističke promidžbe triljskog kraja, sa suvenirima koji svakim danom postaju bolji, kvalitetniji i raznovrsniji.

Jednom riječju Mijovil je umirovljen da bi Mihovilski danu dobili prostor i novu formu koju današnjica nosi.

 

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.