OD TOMISLAVCA DO TOMISLAVCA – RANOJUTARNJA ŠETNJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ranojutarnju šetnju zagrebačkim ulicama i trgovima krenuo sam s trga kralja Tomislava. Zora puca dan se budi oko mene pospani ljudi. Noćni ugođaj je na izdisaju, jedni žure na odmor poslije provoda dok prvi dio radnog kontigenta, još uvije pospan, kreće na posao. Servisne ekipe su u pogonu čiste grad  i pripremaju ga za novi dan.

Grad još uvijek spava pa nema velike gužve i buke. Jutarnja svježina je posebna ugoda nakon dnevnih temperaturnih šokova.  Šetnju s Tomislavca sam nastavio preko Jelačić placa na Gornji grad. Jutarnji  ugođaj svitanja i mira na Gradecu opija, a panorama usnulog grada daje dodatnu draž cjelokupnom ugođaju. Pogled na katedralu pred samo svitanje, šetnja Strossmayerovim šetalištem i A. G. Matoš koji nas poziva da zastanemo i uživamo u panorami grada, sve je to bogatstvo ponude koje nam Gornji grad pruža i nudi kada ga posjetimo. Doživjeti i prošetati starom povijesnom jezgrom Gornjeg grada za jutarnjih trenutaka mira su posebni.

S trga svetog Marka krećem do Kamenitih vrata i Majke Božje zaštitnice grada Zagreba, koja bdije i brine nad usnulim gradom. Radićevom se ponovno spuštam na Jelačića plac koji pospano  promatra prve prolaznike. Golubovi su još uvije glavni posjetioci na trgu.

Preko prelijepo uređenog Zrinjevca i koji se još uvijek odmara od noćnog programa vraćam se Tomislavcu i hvatam zadnje kadrove prekrasnog trga kralja Tomislava.

%d blogeri kao ovaj: