RAME UZ RAME GARDIJSKIH BRIGADA

Klajo

OPERACIJA VAGANJ 95

General Ademi: Spriječili smo srpsku protuofenzivu, a o tome se u javnosti slabo govori

 

 

18.11.2013., Skabrnja – Kolonom sjecanja i polaganjem vijenaca na spomen obiljezju masovne grobnice zapocelo je obiljezavanje 22. obljetnice stradanja civila i branitelja u Skabrnji. General Rahim Ademi.
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

 

U noći s 12. na 13. kolovoza 1995. snage Vojske Republike Srpske potpomognute dobrovoljačkim snagama koje su im došle u pomoć, Drugom drinskom lakom pješačkom brigadom, 65. zaštitnim pukom i 10. diverzantskim odredom, predvođene osuđenim ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem, pokušale su izvršiti kontraudar, zauzeti strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova, presjeći komunikaciju Grahovo-Knin i tako otvoriti put srpskim snagama prema Livnu i Kninu te dovesti u pitanje uspjeh VRO “Oluje”.


I dok su hrvatske snage, a pogotovo prekaljeni borci iz 4. i 7. gardijske brigade te 126. brigade koji su podnijeli najveći teret u operacijama Ljeto ’95 i Oluja, odmarali na zasluženom odmoru, hrvatske položaje čuvao je zamjenik generala Ante Gotovine u zapovjedništvu Zbornog područja Split u Kninu, general Rahim Ademi.

Operacija Vojske Republike Srpske nazvana Vaganj 95, bila je napadna operacija srpskih snaga na Republiku Hrvatsku i oslobođene dijelove BiH iz ljeta 1995. godine. Ta protunapadna operacija trebala je uključiti oko 80.000 vojnika Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, a cilj joj je bio zauzeti prostor koji će osigurati vojnu održivost tzv. Republike Srpske i tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija srpskih snaga propala je u samom početku i bila je jedini protuudar srpskih snaga pokrenut nakon VRO “Oluje”.

 

 

PREUZETO SA:   

https://direktno.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

Dođe Pupi pa nas za sto kuna kupi...

Država Hrvatska to smo svi Mi Hrvati koji smo postali debelo pasivni, dišperani, razbijeni i potkupljeni.

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: