Orah i/ili smokva

KRIŽEVCI U PRIČI Objave

Dvije različite biljke u jednoj fazi razvoja ploda mogu na prvi pogled zavarati. Naravno, samo ako usporedimo plodove, jer ako pogledamo listove odmah ćemo znati što je orah, a što smokva. Meni osobno, draža je smokva. Mogla bih reći i da mi je svježa smokva najdraže voće, nezamjenjivog okusa. A najslađe je kad sam na moru…prvo vizualno uživam ugledavši raskošnu krošnju, a približavanjem se mojim nosnicama širi zamaman miris. Ta prilika me uvijek činila lopovom. Jednostavno ne mogu odoljeti posegnuti rukom i ubrati taj slasni plod. No, ne želim omalovažavat ni okus oraha. I on ima svojih čari, ali u kolačima. Ništa ne može zamijeniti slasnu orehnjaču 🙂 A kad smo već na kalorijama, evo i prokušani recept.

OREHNJAČA


Tijesto:
1 DI-GO kvasac, 40 dag glatkog brašna, malo soli, 5 dag šećera, 1/8 l mlijeka, 1-2 jaja, 8 dag rastopljenog masla

Nadjev:
30 dag mljevenih oraha, 2 žumanjka i 1 jaje, 10 dag šećera, 1/8 l mlijeka, 2 pločice ribane čokolade, malo cimeta, grožđice, 1 vanili šećer i malo ruma

Postupak:
Tijesto zamjesimo i ostavimo da se digne. Podijelimo na dva dijela. Razvaljamo i premažemo nadjevom,te zarolamo. Stavimo u namašten lim i premažemo otopljenim maslacem. Stavimo peći u el. pećnicu na 200-220°C oko 40-50 min.

P.S. Male tajne;
DI-GO pomiješam sa žličicom šećera i žličicom brašna,te zalijem sa mlakim mlijekom..napravim kašicu i ostavim da se digne. A da orehnjača bude sočnija u tijeku pečenja, kad korica već lagano porumeni pa do kraja pečenja u dva-tri navrata kolač natopim slatkom vodicom (otopim šećer u malo vode)
Posted by Picasa