POTRAŽI ME


Kada se su sretnemo s problemima, s boli i gubitkom, tražimo utjehu. Susret otvara Pandorinu kutiju, iz nje ispadaju osjećaji koji razaraju na koje tražimo odgovor a mnogi ih ne nalaze. Tražimo nekog na kog se možemo nasloniti, tko će na trenutak primiti i ponijeti naš teret. Na tom putu susrećemo i upoznajemo mnoge ljude. Mnogi će bez preveć promišljanja dati do znanja koliko se suosjećaju s čovjekom i pružit će mu riječ utjehe. Mnogi imaju u memoriji spremljene citate koji su tako duboki i poučni i koje daruju kao recept za izlaz iz problema. Za mnoge je to poklon kojeg daruju od srca. Mali broj je onih koji će stati i pokloniti čovjeku sebe. Pokloniti trenutak, popričati s čovjekom, ponuditi mu pomoć i srce bez razmišljanja jesam li pomogao siromaha ili varalicu. U tom trenutku je bitna ona biblijska izreka:

„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“

Mnogi danas traže čovika, traže pažnju a ne površnost i samoljublje. Traže ga i ne nalaze i tada im se ruši svijet. Prepuni pitanja na koje nemaju odgovore ali zato imaju pitanje na koje su sigurni da znaju odgovor.

Bože što sam skrivio, zašto me kažnjavaš? .

U tim trenucima Boga vide kao lik iz knjige za kojeg ih neko nauči da postoji i da će im pomagati ali sad ga nema i znaju da ih je netko grdo prevario. U tim teškim trenutcima psovka je izraz bunta i nemoći.

“Čovječe sagni se u trudu, psujuć Boga sve ti je zaludu.”

Ta stara izreka mnogo govori. Bol je teška ponekad nam suzi vidokrug pa više nemamo mogućnost stvarno pogledati i u miru potražiti onog tko nam može pomoći. Iako nam je vjera slaba tada nam visi o nitima i ne znamo što tražimo . Znamo da smo od potrebe ali nismo više sigurni što je to što na može pomoći. U tim trenutcima uvijek Bog priskače u pomoć iako ga nismo više ni tražili ni zvali. U tim trenutcima na naša vrata kuca čovjek, koji nam ne nudi riječ, daruje nam sebe i srce koje voli, koje ljubi Boga.

Mnogi traže čovjeka i ne nalaze ga. Tražeći Boga, njegovu ljubav i providnost, naći ćeš čovjeka i u čovjeku Boga živoga. Ne nekakav lik iz romana, s ekrana već ljubav i milosrđe koje će ti pomoći nositi bol i dati ti vjeru da možeš nositi svoj teret, svoj križ.

%d blogeri kao ovaj: