PRAVO NA IZBOR

Kada napunimo 18  godina postajemo punoljetni član društva s mogućnošću konzumiranja prava na izbor svog puta. Stječemo pravo na izbor političke stranke, opcije koja će zastupati interese i stavove koji zajednički djelimo. To je tekovina demokracije, no jeli tekovina “zastupati” nekog, gledati ga u oči, smijati mu se u lice i pljunuti u brk.
Tu se nalazimo na veoma klizavu terenu pošto ulazimo u zonu slobodnog sudačkog uvjerenja.
Nije košeno nego striženo kazati će mnogi kad im odgovara.
U cijeloj priči mnogi ostaju kratkih rukava, a priča se ponavlja iz trke u trku. Priču upakiranu u prekrasni PR paket, koju nam nude na svakom ćošku tražeći od nas potporu i glas kako bi nam  sutra svojim predanim radom zahvalili na danoj potpori, boljim kvalitetnijim životom.
To je prekrasna bajka. Kada se vratimo u stvarnost vidimo demokratsku trgovinu gdje se događa prijelazni rok političara. U toj trgovini ima zadovoljnih i nezadovoljnih, gdje se transferi plaćaju narodnim novcem, kao nekada kada je narod odvajao od svojih usta u firmama da bi voljeni klub mogao kupiti zvjezdu.
Da bi se domogli vlasti mnogi su spremni na transfere a na upit o predizbornim obećanjima imamo i različitih odgovora. Oni neiskusniji pokušavaju objasniti narodu svoju novu političku providnost, dok “zvjezde” na pitanja koja nisu primjerena njihovoj reputaciji prolaze pokraj mikrofona kao pokraj turskog groblja.
Kako u toj priči shvatit birača, prevarenog po stoti put,  i njegovu adaptaciju na novoformirane političke providnosti?
To se zove demokratski napredak i jednih i drugih. Na pitanja koja su nejasna, na koje nema pravog odgovora, uvjek završava s sastavnim veznikom
“je u pravu ste ALI… ”
Sve se skupa odvija na tv ekranima gdje imamo priču u epizodama, gdje svaka epizpda završava da bi se nastavila. Samo još jedna sapunicau nizu, a danas bi bez njih bilo strašno dosadno.
Bitno  je da imamo svoje demokratsko pravo na izbor.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: