STEĆCI – KAMENI PROMATRAČI VREMENA

Klajo

 

Pod nazivom „Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici”, UNESCO je zaštitio 30 lokaliteta grobalja. Ova groblja koja datiraju od 12. do 16. stoljeća posjeduju stećke isklesane raznim dekorativnim motivima.

 

 

 

 

 

Na području imotskog kraja ima ih na više lokaliteta, uglavnom ih nalazimo uz putove, odnosno duž stare rimske ceste koja je išla od Salone do Narone.  Imotski stećci imaju svoje osobitosti koje ih razlikuju od drugih skupina primjerice susjednih cetinskih ili hercegovačkih.  Stećci imaju oznake godina pa tako znamo da ih je najviše iz 14. i 15. st. Najviše stećaka nalazimo u Cisti Velikoj, Lokvičićima, Lovreću, Ričicama, Studencima, Berinovcu, Zagvozdu i Vinjanima Donjim.

 

 

 

 

Najčešći oblici stećaka u imotskom kraju su sljemenjaci, u manjem dijelu ima ploča i sanduka. Sljemenjaci su zanimljivi po obliku, ukrašenosti kao i po brojnosti. Osnovni oblik im je ujednačen. Oni pripadaju visokim i izrazito monumentalnim sljemenjacima s naglašenim elementima krovnog dijela i sa lučno povijenim hrptom sljemena. Gotovo uvijek su na postamentu u obliku pločastog stećka. 

 

 

 

 

Stećci na fotografijama su s prostora Ciste Velike i Lovreća

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

DOK CETINA TIHO TEČE

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: