Sveti Mihovil – Nebeski zaštitnik grada Trilja

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA

Svi postovi

K L A J O · Post
Sveti Mihovil – Nebeski zaštitnik grada Trilja
Objavljujete pod imenom Jozo Klaric Ažuriraj Vrati na skicu Pregled Zatvori
SastaviHTML

Veza

Sveti Mihovil ili ti ga Mijovil kako bi rekli naši stari je dan kada se svetkuje i trguje, dan kada se zapiva i pomoli svom zaštitniku Mijovilu. Trguje se sa svim i svačim ponajviše s različitim alatima, kovačkim i drvodjelskim rukotvorinama. Nađe se tu i razno raznih starinskih predmeta izvučenih iz zaborava, nečijeg šufita i konobe.
70-tih  i 80-tih godina trgovalo se u puno većem obimu počev od stočnog pazara pa do prodaje bačvi za vino. Nažalost danas stočni sajam ne postoji jer stočni fond u Dalmatinskoj zagori praktički i ne postoji, a prodaje bačvi ima vrlo malo jer drvo sve više gubi bitku sa inoxom. Veliki dio trgovine nažalost dolazi iz Kine.
To je dan kada i dica dođu na svoje, jer luna park nudi svake godine sve više novih igrica koje dakako imaju i svoju lipu cjenu cca. 15 kunica po vožnji.
Recesija i nezaposlenost su učinili svoje pa se trgovalo malo, ali za pečenje se još uvik nađe koja kunica.
Žene sa grotuljama su još uvik konstanta, mada su se prominili običaji pa momci curama ne kupuju toliko grotulje kao nekada kada su se cure zamirale sa grotuljama, ali neka opet se grotulje kupuju da se ne pobaci običaj i kao suvenir sa derneka.

Postavke posta
Oznake
Ljepom našom, tradicija, Trilj
Objavljeno
3.10.11. 13:00
Central European Time
Veze
Lokacija
Opcije