SVETI ROKO – ZAŠTITNIK SELA ČAPORICA

ZAGORA ME RODILA

”Čaporice selo moje malo, srce moje u tebi je ostalo.”
Svaki dolazak u rodni kraj je protkan emocijama i slikama. Dolazak na misno slavlje povodom dana svetoga Roka, svetca zaštitnika Čaporica je poseban doživljaj za svakog tko je kao mali živio i s nestrpljenje iščekivao taj dan u godini. Za nas djecu je imao više značenja, jedno koje smo s nestrpljenjem iščekivali je bio dernek kako je u narodu zvan. Tada bi svaka kuća oživila, gosti su pristizali sa svih strana a misa je bila posebno svečana. Crkva je bila mala da bi primila Čaporčane i njihove goste koji su pristizali sa svi strana. Sve skupa za nas je to je bio veliki događaj kada bi selo živjelo jednim drugim životom. Sve je nekako bilo drugačije, nestrpljivo smo čekali trgovinu na otvorenom, stolić kako smo mi to nazivali, našega sumještanina Stanka, da bi kupili igračku i tako svoj fond igračaka obogatili. U popodnevnim satima bi se izašlo iz kuća na šetnicu, prašnjavu makadam cestu, gdje bi se šetalo, zamiralo i zagledalo koja je cura najbolja. Rera je odzvanjala i sav taj šušur činila bogatijim. Šetalo se od Surdupa do pod Guvine kuće. Naravno kakav bi to dernek bio ako se ne bi zagužvalo, koja kavga izrodila. Sve je to bilo dio tog dana kada su pristizali momci iz drugi sela pa bi se ponekad razračunavale neke razmirice s nekog prošlog derneka. Tako je nekad bilo sad se spominjalo i nekako se sa sjetom prisjećamo tih dana.
Sad je neko drugo vrijeme za koje možemo kazati da nas je sve manje tu na ovom našem sivom kamenu.
Još uvijek Čaporice ožive na taj dan, Čaporčani sa svih strana stigne na svetoga Roka, na misu ali sve se nekako brzo razbije i nestane, nema velikog razgovora ni druženja, sve nestane u trenutku, svi ubrzo pohitaju svojim kućama.
Današnje misno slavlje je bilo posebno pošto nas je posjetio dubrovački biskup Mate Uzinić. Predvodeći misno slavlje obogatio je dan našeg zaštitnika svetog Roka i tako naše selo i vjernike počastio svojim prisustvom. To je posebnost ovog misnog slavlja jer ipak u našu malu župu ne dolazi često biskup. Kako i sam reče u propovijedi, jedan mali dio životnog i duhovnog puta bio povezan i za naše Čaporice, za našu župu i naše župnike, bivšeg pok. don Jozu Prelasa i sadašnjeg don Mirka Skejića. U početcima svog duhovnog puta u Čaporice je dolazio na ispomoć tadašnjem župniku don Jozi gdje je po prvi puta i jedan dio mise samostalno služio. Dok je poveznica s današnjim župnikom još čvršća pošto mu je don Mirko bija duhovna pomoć u njegovim počecima pomažući mu i usmjeravajući ga na tom nimalo lakom putu na koji je krenuo.Još jedan dan svetog Roka i misno slavlje je iza nas. Ovaj ćemo upisati posebno u knjige i sjećati ga se s radošću.