Male tajne potkrovlja

U Dalmaciji šufit, na kontinentu tavan, u Dalmatinskoj zagori bi rekli šuvit.  Potkrovlje kuće je meni kao i većini u djetinjstvu bilo najzanimljiviji dio kuće. Tu su se krile mnoge tajne, nalazili bi predmete koji su nam prije svega bili zanimljivi zbog toga što ih nikad prije nismo vidjeli, što im je vijek trajanja prošao, bolje rečeno pregazilo ih je vrijeme.
Upravo je potkrovlje bilo mjesto gdje bi se ostavljali predmeti koji su nam prirasli srcu pa ih nismo mogli baciti na smetlište. Pa i nama koji smo odrasli ponekad zapne oko za nekakav predmet koji nas u trenutku vrati u dijetinjstvo, prisjetimo se života koji se u mnogo čemu razlikovao od današnjice. Danas za dolaska ekipe HEP-a na Gornji grad u Križevcima,   sa zadatkom zamjene starog uklopnog sata za struju novim u našem domaćinstvu,  morali smo u potkrovlje da bi djelatnik HEP-a izvršio uvid u stanje glavnog prekidača elektro instalacije.
Prolaskom kroz potkrovlje do prekidača zapazio sam u polu tami nekakve kutije i dobro poznatu sliku na kutiji.
Mali kuhar s kuhačom.

To su metalne posudice u kojima se držala kava, šećer i sol. Mala revolucija se odigrala u kuhinji početkom 70 – tih godina zamijenom drvenih posudica metalnim.
Pojavom plastike i širom upotrebom u domaćinstvu metalne posude su odslužile svoje, krenule su na šufit da svjedoče nekim budućim generacijama o tome kako se nekad živjelo.

%d blogeri kao ovaj: