VESTA FESTA – 2018

3LJ UZDUŽ I POPRIKO DALMATINSKA ZAGORA ZAGORA ME RODILA
Kako započeti priču?
Što je to Vesta festa?
Ili konstatacijom,
“Da to je to!”
Da, definitivno su zapuhali vjetrovi koji su otpuhali malodušje i letargiju , iznjedrili ljude koji se uče, lome i sapliću u moru svakojakih predrasuda spram kulturnog bogatstvu ovog našeg kamena, naše Zagore.
Ljude koji nisu imali priliku peći zanat pored kulturnih veličina ali imaju ogromnu energiju, ljubav i srce da krenu “grlom u jagode“ i da pokažu svu raskoš koju posjedujemo, a tako malo znamo o tom. Bez velike potpore i logistike rodila se generacija zaljubljenika koji oživljavaj ovaj kraj, daju mu infuziju da se podigne na noge i punim plućima počne živjeti i graditi jednu prekrasnu priču koja se ispisuje na prostoru triljskog kraja.
Don Josip Dukić je taj kamen iz Zagore koji je uzbunio i obznanio da je dosta letargije, da i mi konja za trku imamo. Toliko je pogurao ovaj naš kraj i okupio oko sebe brojne zaljubljenike koji nam “prepričavaju” mnoge priče svojih predaka, priče koje očaravaju. Sad se može već konstatirati da imamo cijelo momčad koja je započela utakmicu koja život znači jer kada nestanu običaji nestaje i narod. Manifestacija pod nazivom “Vesta festa” je podarila prisutnima poseban užitak u ambijentu kamene arene, podarila pjesmu Dalmatinske zagore, Reru koja se rerala duboko u noć, pjesme i ples gostiju koji su svojim nastupima dali dodatnu dimenziju večeri.
Vesta festa je ljepotica noći u kojoj smo uživali, gdje se nakon programa nije krenulo domovima već su mnogi ostali i nastavili druženje. Razgovor neformalan ali toliko potrebit današnjem čovjeku da se opusti i zapijeva kao ptice u zoru. Za sad je veliki dio programa odradila stara garda ali rađaju se mladići i djevojke koji stasaju uz stare i prekaljene vukove koji im predaju svoj znanja, svoju pjesmu i ljubav toliko potrebitu da nastave čuvati i njegovati ta naša bogatstva.