VUKOVAR JE HRVATSKA, HRVATSKA JE VUKOVAR

Klajo

Prvi jesenji dani su pred nama, dani kada se sjećamo mržnje i tame koja se nadvila nad Hrvatsku i Vukovar. Ratni vihor je ponajviše udarao po obalama Vuke i Dunava, po Vukovaru i njegovim građanima. Godine prolaze, no ratne rane su još uvijek svježe i bolne. Branitelji i narod koji su proživjeli svu strahotu vukovarskog križnog puta, ni danas ne znaju za mnoge sugrađane koje su četničke horde zla noćima odvodili, mučili i ubijali.

 

Svake godine Hrvatska u malom dođe u Vukovar da se pokloni mučenicima, srce se stisne u grudima, kolona prolazi gradom, stazama vukovarskih mučenika. Živi grad se tih dana sjeća i klanja mrtvom gradu heroja.

Mnogi heroji su pristigli sa svih strana svijeta, od legionara do običnih građana koji nisu mogli mirno gledati u svojim domovima slike razaranja i patnji hrvatskog naroda.

Danas s odmakom dvadeset i pet godina, mnogima je već dosadno koliko se ratnici i mnogi koji su prošli strahote, prisjećaju rata i ubijanja. Mnogi koji nisu osjetili strahote vukovarskih noći, koji su rat gledali iz fotelje na tv ekranima, krenuli bi naprijed u svjetliju budućnost. Nevine žrtve i tamu bi što dublje zakopali i poneku svijeću zapalili, kako bi pokazali da i oni imaju empatiju u svojim srcima.

Ima li hrvatski narod pravo prihvatiti tu tamu kao mjesto gdje bi zapalili svijeću, svojim nestalim i mučki ubijenim herojima, i krenuti u izgradnju sretnije Hrvatske?

Graditi sreću na nesreći, krenuti naprijed i prihvatiti teoriju da se živjet nastaviti mora, da je povratak unatrag noćna mora?

Ne, mnogi nisu kadri koraknuti naprijed, njihov život je stao, kada im je mržnja sinove u tamu zakopala. Zbog mnogih koji ne mogu koraknuti naprijed, koji noćima i godinama gledaju u tamu, nemamo pravo naprijed krenuti, u tami ih ostaviti.

Vrijeme je da cijela Hrvatska s Vukovarom u jednoj koloni krene. Vukovarskim ulicama da u tišini odzvanja glas nevinih, da svijet podsjećamo na krvave i mračne vukovarske noći. Na noći bola, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila, na monstruozne zločine koje počini srpska vojska, diljem cijele Hrvatske. Svjetlost voštanice neka osvijetli Vukovarske ulice na križnom putu za naše mučenike uz molitvu Gospine krunice.

 

Hrvatska je branila Vukovar, a Vukovar je branio Hrvatsku. Vukovarskim svjetlom krenimo na križni put, razbijmo tamu i osvijetlimo cijelu Hrvatsku.

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Next Post

DOLINA SMRTI  

Pogledajte sina svog, svoju kćerku, pred Bogom se upitajte koliko znate o mojoj borbi, o smrti, o kraju i početku? Teška je to bitka koju nitko dobio nije, ima samo gubitnika.

Subscribe US Now

%d blogeri kao ovaj: